Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Aj pri rekonštrukcii potrebujete stavebné povolenie

| Author: Katarína Petríková

Chystáte sa rekonštruovať? Uistite sa, či nepotrebujete stavebné povolenie.  

Tí, ktorí kúpili byt v pôvodnom stave vedia, že rekonštrukcii sa nedá vyhnúť. Viacerí ale netušia, že každý stavebný zásah v byte podlieha stavebnému zákonu alebo povinnosti ohlásiť drobnú stavbu. 

Podľa legislatívy rozlišujeme tri tipy rekonštrukcií - rekonštrukciu bez potreby ohlásenia, rekonštrukciu s potrebou ohlásenia na stavebnou úrade a rekonštrukciu, pri ktorej je potrebné stavebné povolenie. 

Pri udržiavacích prácach je to najjednoduchšie

Pokiaľ máte v pláne výmenu okien bez zmeny rozmerov a delenia, výmenu elektrických rozvodov či maliarske práce, nemusíte sa zaťažovať so žiadnym povolením ani ohlasovaním. Myslite však na to, že pri výmene rozvodov budete potrebovať vykonanie odbornej skúšky a vydanie revíznej správy.

Ohlásenie drobnej stavby

Pri zasklení balkóna alebo lodžie musíte mať minimálne ohlásenie drobnej stavby, ktoré posúdi vhodnosť použitého riešenia. Pri použití rámového systému sa môže stať, že stavebný úrad vyhodnotí potrebu stavebného povolenia. 

Ak pri renovačných prácach v kúpeľni alebo bytovom jadre nezasahujete do nosných konštrukcií, vystačíte si síce iba s ohlásením drobnej stavby (napr. pri spájaní WC a kúpeľne), no budete potrebovať aj statický posudok. Pri výmene umakartových priečok za nové v tých istých rozmerov nie je potrebné ohlasovať rekonštrukciu.

Ohlásenie podáte na predtlačenom formulári stavebného úradu na mestskom úrade a doložíte k nemu súhlas predsedu spoločenstva vlastníkov bytov, prípadne súhlas správcu. S prácami nezačínajte hneď, počkajte na kladné vyjadrenie stavebného úradu. Ohlásenú drobnú stavbu nie je potrebné po dokončení kolaudovať. 

Väčšie úpravy vyžadujú povolenie 

Stavebné povolenie je potrebné pri zásahoch do nosných stien stavby, zmene dispozičného riešenia bytu a výmery jednotlivých miestností. Rovnako potrebné je aj v prípadoch, kedy meníte účel používania bytu alebo ak pristavuje a realizujete veľké stavebné úpravy. Ak plánujete rozšíriť otvor dverí, spolu so stavebným povolením budete potrebovať aj statický posudok. Statik posúdi technickú zrealizovateľnosť úprav a určí spôsob zásahu do nosnej steny. Okrem povolenia od stavebného úradu budete potrebovať aj vyjadrenie správcu vlastníkov bytu spolu so súhlasom nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov. Návšteve stavebného úradu sa nevyhnete ani v prípade, že nie ste spokojný s Vašimi oknami a chceli by ste zmeniť ich štruktúru a rozloženie. 


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk