Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Aké sú výhody hypotekárneho certifikátu?

| Author: Katarína Petríková

Obzeráte sa po vlastnom bývaní, no nepoznáte svoje možnosti? Hľadanie vám uľahčí hypotekárny certifikát.

Pre koho je určený? 

Hypotekárny certifikát (známy aj ako úverový certifikát alebo hypotekárny dekrét) môžete získať vo viacerých bankách na slovenskom trhu. Je vhodný najmä pre mladých ľudí hľadajúcich vlastné bývanie, ktorí chcú mať istotu, že banka im na základe ich príjmu poskytne postačujúcu výšku hypotéky. Pomôže však aj pri spoznávaní vašich reálnych možností financovania a pri definovaní kritérií výberu nehnuteľnosti. 

Dobrá vizitka

Hoci ponúka viacero výhod, najväčšou z nich je možnosť výberu nehnuteľnosti podľa vašich predstáv so zábezpekou už schváleného úveru. Po jeho vystavení teda budete vedieť, na akú maximálnu výšku úveru máte nárok a aká bude úroková sadzba. Tieto informácie poslúžia ako pomôcka pri zorientovaní sa vo vlastných finančných možnostiach, ktoré sú dôležité pri hľadaní a výbere budúceho bývania. 

Certifikát dáva istotu nielen vám, ale aj predajcovi, ktorý vďaka nemu vie, že na kúpu nehnuteľnosti budete mať dostatok finančných prostriedkov. Môžete sa ním preukázať napr. realitnej kancelárii, predávajúcemu alebo stavebnej firme. Aj s platným hypotekárnym certifikátom musíte prihliadať na cenu nehnuteľnosti, ktorá by sa mala pohybovať vo výške sumy hypotekárneho úveru. Nakoľko je v ňom uvedená aj informácia o predpokladanej úrokovej sadzbe, na ktorú budete mať ako klient banky nárok, certifikát môže pomôcť aj pri vyjednávaní lepších úverových podmienok u konkurencie. 

V každej banke je to inak 

Hypotekárny certifikát vystavujú banky na základe predloženia osobných dokladov a potvrdení o príjmoch a záväzkoch posudzovaných žiadateľov úveru. Rovnako ako hypotéka, aj hypotekárny certifikát by mal spĺňať vaše možnosti splácania. Pri jeho vybavovaní sa informujte o podmienkach poskytovania, napr. či je bezplatný a aká je dĺžka platnosti. Tá sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 30 dní až do niekoľkých mesiacov. Ak nestihnete kúpu nehnuteľnosti v danom termíne, platnosť certifikátu vyprší a budete si musieť vybaviť nový.

Samozrejme, na trhu existujú aj banky, ktoré hypotekárny certifikát neposkytujú. Namiesto neho vám však vytvoria záväznú ponuku, ktorá platí po dobu tridsiatich dní pri zachovaní všetkých parametrov. 

Hypotekárny certifikát

  • V čase vybavovania certifikátu ešte nemusíte poznať nehnuteľnosť, ktorú chcete kúpiť, dokonca ani jej orientačnú hodnotu.
  • Vďaka garancii maximálnej výšky hypotekárneho úveru budete presne vedieť, v akej cenovej kategórii sa môžete pohybovať pri hľadaní nového byvania.

  • Pri hľadaní nehnuteľnosti sa nebudete musieť trápiť tým, či banka vašu žiadosť o hypotéku schváli alebo nie.

  • Certifikát je vizitka vašej serióznosti a realitnému maklérovi alebo predajcovi poskytuje dôkaz o vašej kúpyschopnosti.  

  • Platný hypotekárny certifikát môže poslúžiť aj na vyjednávanie lepších podmienok v iných bankách.

  • Vystavenie certifikátu je spravidla bez poplatku a nezávisí od toho, či ste alebo nie ste klientom banky.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk