Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Ako si správne poistiť majetok?

| Author: Katarína Petríková

V nasledujúcich riadkoch sme zhrnuli najdôležitejšie body, ktoré vám poslúžia ako pomôcka nielen pri uzatváraní poistných zmlúv, ale aj pri kontrole tých existujúcich.

Správne nastavenie zmluvy je základ 

V prípade, že budete 70 % ceny nehnuteľnosti financovať hypotekárnym úverom, banke bude stačiť poistná suma vo výške 70 % ceny nehnuteľnosti. V praxi to však znamená, že váš budúci domov bude na 30 % podpoistený.

Ak dôjde k totálnej škodovej udalosti, môže sa stať, že poisťovňa vám z tohto dôvodu kvôli zníži poistné plnenie o percento podpoistenosti, a teda o rovných 30 %. Skontrolujte, či je vaša nehnuteľnosť poistená v takej hodnote, akú reálne má.

Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti nie je to isté

Nehnuteľnosť je byt alebo dom a všetko, čo je k nemu pevne pripevnené. Domácnosť sú zas všetky hnuteľné veci, ktoré nie sú pripevnené ku konštrukcii domu. Výnimkou sú napr. vstavané spotrebiče, ktoré sa zaradzujú k domácnosti aj napriek tomu, že sú „pripevnené".  

Poistenie nehnuteľnosti kryje škody na samotnej stavbe, poistenie domácnosti zasa na vybavení, čiže interiéri domu či bytu. V praxi to väčšinou býva tak, že klienti síce poistia nehnuteľnosť, no na poistenie domácnosti zabúdajú.  

Poistenie zodpovednosti

Poistenie majetku nemusí byť len o poistení nehnuteľnosti či domácnosti. Pokazená práčka, prasknutý radiátor alebo požiar spôsobený skratom elektrospotrebičov narobia veľké škody nielen vám, ale i vašim susedom. V takýchto prípadoch sa určite hodí poistenie zodpovednosti za škodu. Veľkou výhodou je, že kryje nielen škody, ktoré spôsobíte vy ako majiteľ nehnuteľnosti, ale vzťahuje sa aj na všetky osoby žijúce v domácnosti a na domácich miláčikov.

Výluky z poistenia

Niekedy môžu byť zmluvné podmienky pre bežného smrteľníka chaotické a nepochopiteľné. Je však potrebné si uvedomiť, že každý typ poistenia má svoje osobité podmienky a výluky. Pred uzatvorením poistnej zmluvy si ich preštudujte a pokiaľ niečomu nerozumiete, požiadajte o vysvetlenie svojho sprostredkovateľa. Výluky z poistenia sú najčastejšou príčinou sporov medzi poistenými a poisťovňami, preto im venujte dostatočnú pozornosť.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk