Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Ako si vybrať vhodnú a bezpečnú pôžičku?

| Author: Katarína Petríková

Pôžičky by mali byť Vašim pomocníkom pri neočakávaných životných situáciách a vždy by ste ich mali mať pod kontrolou. 

Vybrať si správny úver nie je jednoduché. Pokiaľ sa pohrávate s myšlienkou požičať si, môžete tak urobiť prostredníctvom bankovej alebo nebankovej inštitúcie, pričom každá z nich má svoje vlastné pravidlá. 

Bankové pôžičky 

Bankové pôžičky a úvery majú oproti nebankovým pôžičkám jednu veľkú výhodu, ktorou je nižší úrok, no závisí to aj od toho, či siahnete po bezúčelovej alebo účelovej pôžičke. 

Pri vybavovaní spotrebného úveru vyžaduje banka vo väčšine prípadov niekoľko dokladov. Prvým je doklad o príjme, ktorým si preverí, či žiadanú výšku pôžičky dokážete splácať. Častou požiadavkou býva tiež prítomnosť spoludlžníka, ktorý by v prípade platobnej neschopnosti prebral bremeno na seba.

Ak si vyberiete účelový spotrebný úver, musíte banke dokázať, že ste finančné prostriedky skutočne použili na účel, na ktorý Vám boli požičané. Pri zabezpečených úveroch požaduje banka ako poistku záložné právo na nehnuteľnosť. V prípade bezúčelových pôžičiek nebudete musieť dokladovať použitie finančných prostriedkov. 

Banky a ich produkty sú pod kontrolou Národnej banky Slovenska, a tak máte istotu, že nenaletíte úverovým podvodníkom. Nevýhoda bankovej pôžičky však spočíva práve v jej kontrole. Prostredníctvom úverových registrov si banka preverí Vaše platobné záznamy a pokiaľ máte dlhy či nedoplatky, s veľkou pravdepodobnosťou žiadosť zamietne. Rovnako tomu je aj v prípade, ak už jednu pôžičku čerpáte a žiadate o ďalšiu. 

Nebankové pôžičky

Nebankovú pôžičku môžete získať pomerne jednoducho a rýchlo. Iba minimum nebankových spoločností kontroluje klientov pomocou registrov. Väčšinou stačí prejsť iba internou kontrolou, ktorou sa zisťuje, či nemáte v konkrétnej úverovej spoločnosti ďalšiu nesplatenú pôžičku. Nebankové pôžičky sú skutočne rýchle a po schválení žiadosti budete mať peniaze ihneď pripravené. Vyhnete sa dokonca aj byrokratickej administratíve.

Tí, ktorým nebola schválená banková pôžička môžu využiť aj online rýchlu pôžičku od nebankového subjektu. Na jej schválenie nie je potrebý doklad o príjme, účele pôžičky a ani ručiteľ. Plusom je, že po schválení pôžičky máte požadovanú sumu peňazí na účte už do niekoľkých minút/hodín. Použiť ich môžete okamžite a na splatenie máte väčšinou 30 dní.

Nevýhoda nebankových pôžičiek spočíva vo vysokom úroku a častokrát aj vo vysokých poplatkoch. Pri týchto inštitúciách si musíte dávať veľký pozor na podvodníkov. S preverením dôveryhodnosti Vám pomôžu internetové porovnávače a odborné stránky, ktoré poskytujú užitočné informácie o tom, na aké firmy si dať pozor. 

Na záver malá rada od nás - vždy dobre zvážte, či pôžičku naozaj potrebujete. Ak áno, uistite sa, že ju budete schopný splácať bez toho, aby ste si na to museli znova požičať. 


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk