Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Ako splácať kreditnú kartu?

| Author: Katarína Petríková

kreditnou kartou môžete nakupovať tovar a služby aj vtedy, keď nedisponujete dostatočným množstvom vlastných finančných prostriedkov. Vyčerpané financie z karty je však nutné vrátiť. 

Využité prostriedky z kreditnej karty je možné splácať jednorazovo alebo v pravidelných mesačných splátkach.

Fixná mesačná splátka

Suma fixnej splátky je každý mesiac rovnaká a jej výška závisí iba od výšky úverového limitu. Určuje sa ako 4 %, 5 % alebo 10 % z limitu. Pri 5 % minimálnej fixnej splátke z limitu 1 000 eur bude výška mesačnej splátky vždy 20 €. Výnimkou je situácia, kedy je dlžný zostatok nižší ako určené % z limitu. V takomto prípade bude výška splátky rovná výške dlžného zostatku. Ak počas doby využívania kreditnej karty dôjde k zmene výšky úverového limitu, zmení sa aj  pevná mesačná splátka. Splátku je možné uhrádzať buď automatickou úhradou z účtu v prospech vydavateľa karty alebo nastavením trvalého príkazu. 

Plusom pevnej mesačnej splátky je jej stabilita a vedomie, že prostriedky, ktoré z kreditnej karty vyčerpáte, splácate každý mesiac rovnakou splátkou. Avšak stabilita môže byť zároveň aj nevýhodou. Pri vysoko nastavenom úverovom limite budete aj za nízke využité sumy splácať vysokú pevne stanovenú splátku. 

Variabilná mesačná splátka

Variabilná splátka sa vypočíta ako % z dlžného zostatku, no jej suma je z mesiaca na mesiac iná. Výška splátky býva najčastejšie stanovená ako 4 %, 5 % alebo 10 % z dlžného zostatku.

Pri určení výšky variabilnej splátky sa prihliada na sumu vyčerpaných prostriedkov z kreditnej karty a výška úverového rámca ju nijak neovplyvňuje. Ak by ste chceli úver splácať minimálnou splátkou a vydavateľ kreditnej karty si nedokáže túto splátku automaticky stiahnuť z vášho bežného účtu, vzhľadom k jej premenlivosti môže byť splácanie problematické. 

Termín splatnosti

Presný termín splatnosti a výšku minimálnej mesačnej splátky sa dozviete vždy začiatkom mesiaca z výpisu z kreditnej karty. Pokiaľ by sa vám splátku nepodarilo uhradiť do stanoveného termínu, dlžný zostatok začne podliehať sankčnej úrokovej sadzbe. Splátku uhrádzajte v predstihu, pretože najneskôr v deň splatnosti musí byť pripísaná na účet vydavateľa karty. 

Nezáleží na tom, či splácate pevnú alebo variabilnú mesačnú splátku, v oboch prípadoch ide iba o minimálnu mesačnú splátku, ktorú od vás vydavateľ očakáva. Dlžný zostatok môžete splácať aj vyššími sumami alebo ho môžete splácať každý mesiac jednorazovo. Myslite na to, že čím bude suma splátky vyššia, tým rýchlejšie úver splatíte a zároveň preplatíte menej na úrokoch. 


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk