Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Ako zvládnuť delenie záväzkov po rozvode?

| Author: Katarína Petríková

Po skončení manželstva je potrebné vysporiadať nielen spoločný majetok, ale aj hypotéku či poistenie.

Rozdelenie majetku 

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM), ktoré vzniklo uzatvorením manželstva pri jeho rozpade zaniká. Majetok si musia manželia rozdeliť do troch rokov od rozvodu, inak budú ich podiely na nehnuteľných veciach rovnaké a hnuteľné veci budú vysporiadané tak, ako ich vlastníci užívajú. To znamená, že napr. auto bude patriť tomu, kto ho užíva a nehnuteľnosti (byt, dom) sa stanú podielovým spoluvlastníctvom obidvoch bývalých manželov.

Najlepším riešením pre obe zúčastnené strany je dohoda, ktorú si každý z manželov môže spísať sám. Pri vysporiadaní BSM, ktorý tvoria iba hnuteľné veci sa nevyžaduje písomná forma dohody, no je potrebné spísať potvrdenie o tom, že sa obaja manželia medzi sebou vysporiadali. Písomná dohoda je však potrebná pri nehnuteľnostiach, a to najmä z toho dôvodu, že sa predkladá katastru nehnuteľností, ktorý na základe nej zapíše zmenu vlastníka. Odporúča sa prekonzultovať obsah tejto dohody s právnikom, notárom, príp. mediátorom. Pokiaľ jeden z manželov dohodu o rozdelení majetku odmietne, je lepšie obrátiť sa na súd.  

Podľa Občiankeho zákonníka by mali byť podiely oboch manželov pri vysporiadaní BSM rovnaké, no bývalí manželia sa môžu dohodnúť aj na rozšírení alebo zúžení rozsahu BSM. Dohodu je nutné uzatvoriť formou notárskej zápisnice. 

Rozvod sa týka aj delenia dlhov

Ak sú bývalí manželia spoludlžníkmi a dohodnú sa, že budú splácať hypotéku ako doposiaľ, jedinou zmenou bude úprava listu vlastníctva nehnuteľnosti. V upravenom liste sa stanoví presný podiel, ktorý je väčšinou 1:1. Je samozrejmé, že po rozvode spolu exmanželia už nechcú ďalej žiť, a tak sa jeden z nich odsťahuje. Ten, ktorý ostáva bývať v splácanej nehnuteľnosti, platí druhému prenájom bývania. V prípade, že takáto možnosť neprichádza do úvahy, nehnuteľnosť sa dá do prenájmu tretej osobe. 

Dohodnúť sa môžu aj na tom, že povinnosť splácať hypotéku pripadne iba jednému z nich. V tomto prípade musia požiadať banku o zmenu zmluvných podmienok. Banka overí výšku príjmu a výdavkov nového dlžníka a pokiaľ budú jeho príjmy dostačujúce, vykoná v úverovej zmluve potrebné zmeny (za poplatok).

Ak ani jeden z exmanželov nemá dostatočný príjem, banka zmenu hypotekárnej zmluvy neodsúhlasí a aj napriek rozvodu budú obaja naďalej povinní splácať hypotéku. V tomto prípade môže byť riešením predaj nehnuteľnosti a následné vyplatenie spoločnej hypotéky. Vo väčšine sa však za predčasné splatenie účtujú sankčné poplatky. 

Alternatívou je aj nájdenie nového dlžníka, ktorý sa stane majiteľom nehnuteľnosti a prevezme na seba záväzky spojené s hypotékou. S touto možnosťou však musí súhlasiť aj banka a nového dlžníka bude posudzovať ako pri bežnej žiadosti o úver.

Ako postupovať pri životnom poistení 

Ak je jeden z manželov poistník (uzavrel poistnú zmluvu) a druhý poistený (na zmluve figuruje ako poistená osoba), poistník má právo s touto zmluvou disponovať, a preto ju môže vypovedať alebo sa s poisťovňou dohodnúť na jej zániku.

Pokiaľ je jeden z exmanželov poistník a zároveň aj poistený a druhý je na zmluve uvedený ako osoba, ktorá má v prípade jeho smrti nárok na poistné plnenie, poistník má právo toto oprávnenie zrušiť alebo zmeniť oprávnenú osobu za inú. 

Ak bol na platenie kapitálového alebo investičného poistenia použitý majetok patriaci do BSM, môže poistníkovi zostať k dispozícii suma prostriedkov (tzv. odkupná hodnota), ktorá by pri delení BSM mala byť zohľadnená.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk