Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Aký je najideálnejší spôsob financovania nehnuteľnosti?

| Author: Katarína Petríková

Financovanie kúpy nehnuteľnosti spotrebným úverom je bežnou záležitosťou. Naopak, krytie plnej hodnoty z vlastných zdrojov má dnes omnoho menšie zastúpenie. Ktorá z týchto možností je pre vás vhodnejšia? 

Ak na kúpu nehnuteľnosti použijete iba vlastné zdroje, pravdepodobne budete musieť začať znova šetriť. V lepšom prípade od zostatku na účte, ale s pokojnou dušou, ktorú nebude ťažiť žiadna splátka hypotéky. Nové úspory vám môžu zabezpečiť kúpu ďalšieho hmotného majetku či prilepšenie na dôchodkovom sporení.

Pokiaľ si na nové bývanie vezmete hypotéku, váš príjem musí pokrývať všetky potrebné výdavky domácnosti, hypotekárnu splátku a v najideálnejšom prípade by vám mala zostať aj  "železná rezerva". 

Výhody financovania z vlastných zdrojov

Obrovskou výhodou je pocit slobody. Ak nemusíte splácať žiadne pôžičky, ušetrené financie môžete napr. investovať. Ak si kúpite byt alebo dom za vlastné, bude hneď váš a nikto vám ho nevezme. A ak vám v ňom začne byť pritesno, môžete ho predať alebo prenajať, čím sa vaša nehnuteľnosť opäť zhodnotí. 

Výhody kombinovaného financovania

Okrem rozšírenia majetkového portfólia o novú nehnuteľnosť budete môcť aj investovať a budovať samostatné investičné portfólio. Súčasne sa budú zhodnocovať aj vaše vlastné zdroje.   

Aké sú riziká?

Úročenie hypotéky sa môže v priebehu času navýšiť a výnosy sa oproti predpokladu znížia. Preto je viac než žiaduce, aby ste investičné portfólio diverzifikovali.

Pri rozhodovaní je dôležité počítať s určitou percentuálnou výškou výnosu z hodnoty investovanej sumy. Možnosť plánovaného výnosu je potrebné porovnať s úrokom hypotéky, ktorý by nemal byť nižší ako efektívny úrok hypotéky. Ak áno, voľba hypotéky sa môže stať variantom, ktorý možno budete ľutovať.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk