Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Chcete uspieť v investovaní? Vyberte si správnu mieru rizika

| Author: Katarína Petríková

Vyberte si jednu z investičných možností a nechajte svoje investície rásť. 

Základom úspešného investovania je správne zvolené riziko.

Nízke riziko 

Ak je pre vás dôležitejšia istota ako zisk, patríte do skupiny konzervatívnych investorov. Vyberte si jednu z nasledujúcich možností: 

Peňažné fondy 

​Optimálny investičný horizont týchto fondov je 6 až 12 mesiacov. Výkonnosťou sú na tom len o pár desatín percenta lepšie ako jednoročné termínované vklady. Platia sa aj vstupné poplatky, a to vo výške 0 - 1 % z vloženej sumy.

Dlhopisové fondy 

Optimálny investičný horizont týchto fondov sa pohybuje v rozmedzí od 2 až do 3 rokov. Investujú do štátnych alebo podnikových dlhopisov, a preto majú potenciál zarobiť viac ako peňažné fondy. Najvýkonnejšie dlhopisové fondy sú schopné zarobiť aj 10 %, no rovnako ľahko sa môžu dostať aj do straty. Vstupné poplatky sa pohybujú od 0 až do 5 % z vkladu. 

Výhodou peňažných a dlhopisových fondov je možnosť vybrať z nich peniaze rýchlo, s nízkym rizikom straty a často bez poplatku za výber.

Stavebné sporenie

Doposiaľ bola maximálna výška štátnej prémie 5 %. Po novom ustanovilo Ministerstvom financií výšku prémie na 2,5 % z celkovej sumy všetkých ročných vkladov do maximálnej nominálnej výšky 70 eur. Nárok na získanie štátnej prémie majú iba sporitelia, ktorých príjem nepresiahol 1,3-násobok priemernej mzdy, pričom jej výška sa počíta z priemernej mzdy predchádzajúceho kalendárneho roka. Pokiaľ teda Vaše hrubé mesačné príjmy nie sú vyššie ako 1 500 eur, máte nárok na štátnu prémiu. Ak ste zarobili viac, sporiť samozrejme môžete, no štátnu prémiu nezískate. 

Na získanie prémie musíte splniť aj ďalšie podmienky. Počas roka je nutné uložiť si na sporenie sumu 2800 eur, čo mesačne predstavuje vklad vo výške 233,30 eur. Ak začnete sporiť až v druhej polovici kalendárneho roka, nemôžete vložiť jednorazovo potrebnú sumu a čakať, že dostanete plnú výšku štátnej prémie. Nové opatrenie totiž povoľuje v takýchto prípadoch získať len polovicu štátnej prémie.

Nezameriavajte sa však iba na získanie štátnej prémie. Je to iba jedna z menších výhod, ktoré stavebné sporenie ponúka. Bez ohľadu na to, či štátnu prémiu využijete alebo nie, stavebné sporenie je skvelou možnosťou ako zhodnocovať peniaze jednou z najlepších úrokových sadzieb na trhu v oblasti konzervatívneho sporenia.

Stredné až vysoké riziko 

Ak viete, že nebude tragicky znášať občasné poklesy vašich investícií, vložte úspory do fondov s vyšším rizikom a vyšším potenciálnym výnosom. Investovať teda môžete do zmiešaných a akciových fondov.

Odporúčaný investičný horizont pre oba typy fondov je minimálne 5 až 8 rokov. Najvýkonnejší akciový fond dosiahol za posledných 12 mesiacov ročný výnos 11,5 % a zmiešaný fond 3,76 %. Poplatok za vstup do týchto fondov sa môže vyšplhať až na 5,75 % z vloženej sumy. Vysoké vstupné predlžuje čas potrebný na ziskovosť investície, a preto je lepšie vyberať si lacnejšie fondy, ktoré sú výsledkami porovnateľné s tými drahšími.

Pri výbere fondov zvážte:

  • veľkosť fondu a jeho rizikový profil
  • priebežné poplatky fondu
  • renomé správcovskej spoločnosti a obdobie jej existencie
  • Sharpeho pomer - priemerný výnos fondu „očistený“ o bezrizikovú úrokovú sadzbu

Kúpa nehnuteľnosti ako investícia

Ak disponujete väčšou sumou peňazí, nie je na zahodenie pouvažovať aj nad investovaním do nehnuteľnosti alebo pozemku. Byt, dom či pozemok môžete kúpiť za účelom prenájmu alebo kvôli očakávanému nárastu jeho trhovej hodnoty. 

S týmto typom investovania je spojených niekoľko poplatkov. Pri kúpe nehnuteľnosti prostredníctvom realitnej kancelárie musíte rátať s jednorazovým poplatkom v podobe provízie pre realitného makléra. Poplatky si bude vyžadovať aj kataster nehnuteľností a notár. Medzi pravidelné platby patrí daň z nehnuteľnosti, poistenie a poplatky spojené s údržbou a opravami nehnuteľností.

5 rád pre bezpečné investovanie

  1. Skôr ako si vyberiete spôsob investovania, vytvorte si tzv. železnú rezervu, ktorá bude min. 3x vyššia ako vaše bežné mesačné výdavky. Bez finančnej zálohy riskujete, že v prípade neočakávanej udalosti budete musieť siahnuť na investície za cenu vysokej straty alebo poplatkov.
  2. Neinvestujte do niečoho, čomu nerozumiete.
  3. Buďte silný a dodržujte  zvolený investičný horizont. Vašu disciplinovanosť a psychickú silu preveria najmä krízy a rôzne ekonomické turbulencie.
  4. Nešpekulujte. Ten, kto nie je profesionál alebo dôkladne nesleduje vývoj na trhoch nie je schopný vystihnúť dno alebo vrchol na investičnom trhu. Pri panike miesto nákupu väčšina ľudí predáva a pri investičnej horúčke nakupuje. Malo by to byť práve naopak.
  5. Diverzifikujte - nevsádzajte všetko na jednu kartu. Diverzifikovať môžete napr. prostredníctvom podielových fondov. Tie do svojho portfólia nakupujú niekoľko desiatok alebo až stoviek cenných papierov od rôznych firiem. Ak niektorá spoločnosť skrachuje, na hodnotu celého portfólia to bude mať iba nepatrný vplyv.

Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk