Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Krátke tipy ako dofinancovať hypotéku

| Author: Katarína Petríková

Čo robiť, ak nemáte nasporenú dostatočnú sumu a vaše mesačné príjmy dosahujú iba priemerné hodnoty? 

Pri vybavovaní hypotekárneho úveru musíte rátať s tým, že min. 20 % hodnoty nehnuteľnosti budete musieť financovať z vlastných zdrojov. Ako získať zvyšnú časť peňazí, ak nemáte nič našetrené? 

Problém môžete vyriešiť troma spôsobmi.

1. Založenie ďalšej nehnuteľnosti

Problém s nedostatočnou výškou schválenej hypotéky môže vyriešiť aj zvýšenie hodnoty ručenia. Okrem založenia nehnuteľnosti, ktorú idete kupovať, môžete založiť aj ďalšiu nehnuteľnosť, napr. dom vašich rodičov. Na nehnuteľnosti však nemôže byť zriadené už iné záložné právo a jej majitelia musia s týmto krokom súhlasiť. Na to, aby ste dostali zamýšľanú výšku úveru, musí mať druhá nehnuteľnosť dostatočnú hodnotu. 

2. Spotrebný úver

Je vysoko pravdepodobné, že banka vám automaticky ponúkne spotrebný úver na dofincovanie hypotéky. Jeho negatívom je ale vyšší úrok. Spotrebný úver má aj kratšiu dobu splatnosti, čo znamená, že vaše splátky budú vyššie. Ak vás preto láka požičať si peniaze od inej inštitúcie, majte na pamäti, že banka sa o tomto kroku dozvie. Nielenže sa automaticky zníži vaša bonita, ale dostanete aj nevýhodnejšie podmienky hypotéky. Nenechajte sa preto zlákať sľubmi o najvýhodnejšej pôžičke a radšej všetko ponechajte na jednu banku.

3. Kombinácia stavebného sporenia a medziúveru

Ak sú vaše mesačné príjmy dostatočne vysoké, môžete si k hypotéke skombinovať medziúver zo stavebného sporenia. Ak máte založené stavebné sporenie, rozdiel medzi výškou hypotéky a financiami potrebnými na nové bývanie za vás “vykryje” stavebná sporiteľňa. Kedže budete musieť pravidelne splácať medziúver a zároveň súbežne prispievať aj na stavebné sporenie, vaše mesačné náklady budú o čosi vyššie. Veľkým plusom ale je, že pri tomto riešení sa môžete do nového bývania nasťahovať takmer okamžite, pretože nemusíte čakať na to, kým si nasporíte potrebnú hotovosť. 


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk