Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Kúpte ojazdené auto bezpečne a výhodne

| Author: Katarína Petríková

Kúpa jazdenky so sebou prináša určité riziká. Dôkladná kontrola a správne nastavená kúpno - predajná zmluva výrazne znižuje možnosť vyskytnutia problémov. 

1. Kontrola technického stavu vozidla 

Hlavným dôvodom kúpy ojazdeného auta je jeho cena. Aby ste však za následné opravy vozidla nezaplatili viac ako za obstaranie, preverte si jeho technický stav. Až 20 % ojazdených vozidiel na trhu má prikrášlenú minulosť či technický stav. Najčastejšie sa môžete stretnúť s falošným dátumom prvej registrácie vozidla alebo zamlčanou haváriou, no ojedinelé nie sú ani stočené najazdené kilometre. Laikovi sa môže na prvý pohľad zdať, že auto je v poriadku, a preto sa odporúča dôsledná servisná kontrola. Kvalitný autoservis dokáže odhaliť skryté vady, napr. zistí, že na aute je rôzna hrúbka vrstvy laku, čo zväčša znamená, že auto mohlo byť búrané a následne opravené. 

2. Správne zostavená zmluva 

Kúpiť ojazdené auto od súkromnej osoby môže byť výhodné kvôli nulovému poplatku za sprostredkovanie kúpy, na no druhej strane podstupujete vyššie riziko, že podpíšete podvodnú kúpno-predajnú zmluvu. Tomu sa, samozrejme, nemusíte vyhnúť ani v autobazáre. Nedajte sa ovplyvniť radosťou z kúpy a radšej si zmluvu poriadne skontrolujte. Ak až po podpísaní zistíte, že technický stav auta nie je taký, ako by mal byť, na jeho vrátenie je už neskoro. Ani odstúpenie od zmluvy nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Dbajte na to, aby ste pri kúpe ojazdeného vozidla dostali originály všetkých potrebných dokladov. Pokiaľ nemá predávajúci originálny technický preukaz, o kúpe s ním ani nediskutujte. 

Kúpno - predajná zmluva musí obsahovať všetky dôležité skutočnosti, napr. či auto nebolo použité v trestnej činnosti, či sa naň nevzťahuje exekúcia, či bolo niekedy havarované a pod. Neodporúča sa používanie zmlúv, ktoré sú voľne dostupné na internete (to platí nielen pri kúpe auta). Zmluvu je potrebné pred podpisom poriadne preštudovať a s jej podmienkami musia súhlasiť obe zmluvné strany. Ak sa vám na zmluve niečo nezdá alebo s niečím nesúhlasíte, nepodpisujte ju. 

3. Platba

Zvýšenú pozornosť venujte aj uhradeniu sumy za vozidlo. V prípade, že budete uhrádzať sumu bezhotovostne prevodom na účet, ste povinný tak urobiť v deň podpísania zmluvy, pretože inak môže predávajúci od zmluvy odstúpiť. Ak vám viac vyhovuje platba v hotovosti, podľa zákona nesmie byť pri fyzických osobách vyplatená suma vyššia ako 15 000 eur a pri právnických osobách nesmie presiahnuť 5 000 eur.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk