Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Majte svoje investície pod kontrolou aj v kritických časoch

| Author: Katarína Petríková

V nestabilných časoch sa mnoho ľudí dopúšťa finančných chýb. 

Nestavte iba na vysoký výnos

Nízke úroky na sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch prinútia mnohých ľudí hľadať možnosti investovania s vyšším zhodnotením. Za vidinou vyššieho zisku ale často nevidia možné riziká. Ak dostanete ponuku na investovanie do dlhopisu až s podozrivo vysokým výnosom, začnite pátrať po eminentovi, teda spoločnosti, ktorá dlhopis vydáva. Aby ste investíciu neskôr neoľutovali, investujte radšej do dlhopisov vydávaných stabilnými spoločnosťami, ktoré sú na trhu už dlhšie obdobie a podnikajú vo viacerých od seba nezávislých oblastiach. 

Predaj v čase krízy

V čase, keď peniaze strácajú svoju hodnotu ich ľudia často radšej uložia do nehnuteľnosti, ktorej kúpu dofinancujú hypotekárnym úverom. Investovať do predraženej nehnuteľnosti v období pred krízou ale nemusí byť vhodným riešením. Spomeňme rok 2009, v ktorom počas recesie klesli ceny nehnuteľností zhruba o 20 %. Ak by ste teda kúpili v predkrízovom období nehnuteľnosť v hodnote 150 000 eur, 30 000 eur financovali "za vlastné" a vzali si hypotekárny úver vo výške 120 000 eur na 25 rokov s úrokom 0, 95%, mesačne by ste splácali 449,54 eur. Pokiaľ by sa zopakoval spomínaný scenár z roku 2009, cena nehnuteľnosti by klesla na 120 000 eur. V prípade, že by ste chceli nehnuteľnosť po troch rokoch predať, jej trhová cena by bola o 30 000 eur nižšia a Vy by ste banke stále dlžili viac ako 103 815 eur. Po predaji nehnuteľnosti by Vám ostalo viac ako 16 180 eur, z ktorých by ste ešte zaplatili banke poplatok za predčasné splatenie hypotéky. Koniec koncov, za tri roky by ste prišli o desaťtisíce eur. 

Buďte trpezlivý 

Počas krízy akciový trh klesá. Spolu s ním klesá aj hodnota majetku uložená priamo v akciách alebo v akciových podielových fondoch. Mnoho ľudí vtedy pochytí panika a svoje podiely predajú. Nemyslia na to, že po každej kríze príde obdobie rastu. Pokiaľ by podiely nepredali, po kríze by boli opäť v zisku. Racionálne zmýšľajúci investor koná opačne, pri poklese nakupuje a počas obdobia rastu predáva. 

Ľahko sa vyľakáte? Namiesto predaja radšej presuňte svoje investície do dlhopisových fondov. Po skončení krízy môžete investície opäť presunúť do akcií. Samozrejme, môžete ich ponechať aj v dlhopisových fondoch, no v nich zarobíte menej ako v akciových fondoch.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk