Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Ako sa pripraviť na obhliadku nehnuteľnosti?

| Author: Katarína Petríková

Viete, čo si všímať počas obhliadky nového bývania? 

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že na obhliadke bytu nemáte byť pasívny konzument výkladu makléra. Obhliadka bytu má byť o dialógu, ktorý vám poskytne odpovede na všetko, čo vás zaujíma. Na obhliadku bytu si preto vyhraďte dostatočný časový priestor a ak sa maklér alebo majiteľ bytu ponáhľa, dajte im najavo, že potrebujete svoj čas.

Pripravte si zoznam kritérií a otázok, ktoré vám pomôžu pri výbere nového bývania. Počas obhliadky si môžete v zozname odškrtávať pozitíva a zaznačiť negatíva nehnuteľnosti. Táto stratégia vám pomôže pri rozhodovaní či zjednávaní ceny. 

Prvý dojem a jeho následky

Prvý dojem z nového prostredia zaváži oveľa viac ako dokonalý preslov o nehnuteľnosti. Aj keď ste sa ocitli v byte, ktorý podľa fotografií pôsobil priam dokonale a realita je iná, nezatracujte ho a dajte mu čas. Pôvodní majitelia bytu nemusia byť poriadkumilovní alebo nemusia mať rovnaký vkus ako vy. Odpísanie bytu na základe nevkusného nábytku by vás mohlo neskôr mrzieť.

Ak sa na obhliadke stretávate s maklérom, nedajte hneď najavo svoje pozitívne alebo negatívne reakcie a udržte si nadhľad. Práve emocionálna neutralita vytvorí vynikajúce podmienky pre obchodnú debatu o kúpe bytu a o výške ceny.

Zamerajte sa na podstatné parametre

Viac ako záclony a nábytok si všímajte dispozičné riešenie bytu. Zamerajte sa na priestor jednotlivých izieb a ich vzájomné prepojenie a skúste si predstaviť, ako by vyhovoval vašim potrebám a bežným návykom. Okrem priestoru je dôležitým parametrom aj svetelnosť izieb. Ak máte naplánovanú prehliadku vo večerných hodinách, opýtajte sa na orientáciu miestností podľa svetových strán, príp. si obhliadku preplánujte na inú hodinu.

Všímajte si aj stav nehnuteľnosti. Dôkladne si prezrite steny, stropy, okná a podlahy. Akékoľvek praskliny môžu poukazovať na závady, ktoré budete musieť neskôr riešiť a investovať do nich nemalé finančné prostriedky.

Nemajte obavy a vyskúšajte si otváranie dverí, okien, splachovanie WC, púšťanie vody v kúpeľni či v kuchyni. Ak nájdete závadu, opýtajte sa na ňu. Predajca vám problém objasní a poukázaním na nedostatky si vytvoríte príležitosť na vyjednanie lepšej ceny. 

Čo oči nevia 

Nezabudnite ani na parametre, ktoré okom nevidíte, no pri bývaní zohrávajú dôležitú úlohu. Aká je výmera nehnuteľnostiPatrí k nej aj pivnica? Ako je to s parkovaním? Všetky tieto otázky sú pri výbere vysnívaného domu veľmi dôležité.

Dôležitý je aj stav elektrických rozvodov. Pokiaľ sú v celej bytovke hliníkové rozvody, v rámci bezpečnosti by ste mali uvažovať nad prerobením elektriny v byte, čo nie je najlacnejšia záležitosť. Taktiež je potrebné preveriť stav stupačiek, vodných potrubí a možného zatekania k susedom (alebo naopak). Problém so zatekaním by nebol práve najlepším začiatkom susedských vzťahov.

Zamerajte sa aj na to, ako je zabepečené vykurovanie a v akom stave sú radiátory. Podstatným údajom je aj výška nákladov na domácnosť, z čoho do budúcnosti vyplýva aj otázka, či je bytovka zateplená alebo či sú naplánované jej prerábky, ktoré by znamenali automatické navýšenie mesačných nákladov.

Ak si už zúžite výber nehnuteľností, ktoré stoja za to, nebojte sa požiadať o opakované obhliadky. Najväčšia investícia vo vašom živote si predsa žiada dôkladnú pozornosť.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk