Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Objavili sa problémy so splácaním? Situáciu riešte ihneď

| Author: Katarína Petríková

Ignorovanie korešpondencie a telefonátov situáciu iba zhorší.

Najlepším riešením je prekonzultovať problém priamo s pracovníkmi banky. Ak nebudete omeškanie splátok riešiť ani napriek výzvam banky, hrozia Vám peňažné upomienky. Situácia môže vyeskalovať až do bodu, kedy od Vás banka bude žiadať zaplatenie celého úveru naraz. Problém môže vyvrcholiť až exekučným konaním.

Ak viete, že nezvládate splácať záväzky, bezodkladne kontaktujte banku. Dôležité je problém riešiť podľa možností čo najskôr, nie až po niekoľkých mesiacoch splátkovej neschopnosti. Ak začnete konať ešte v začiatkoch, je veľmi pravdepodobné, že spolu s pracovníkmi banky nájdete vhodné riešenie. 

Ako sa dostať z problémov? 

V problematických prípadoch posudzuje banka každého klienta individuálne. Preskúma jeho predošlú platobnú históriu a posudzuje tiež klientov prístup k danej veci. Aby mala istotu, že podobné problémy nemá aj s inými úvermi, nahliadne taktiež do úverového registra. Ako riešenie mu môže navrhnúť predĺženie splatnosti úveru, odklad splácania, odpustenie časti úveru, refinancovanie a pod.

Pokiaľ Vám banka ponúkne odklad splátok, ich zníženie či prípadné refinancovanie úveru, uvedomte si, že ide o ústretový krok, a preto je veľmi dôležité, aby ste sa k problému postavili zodpovedne.

Odklad splátky

Odklad splátky istiny alebo celého úveru Vám banka poskytne podľa vlastného uváženia. Odpustené splátky však budete musieť doplatiť. Väčšinou sa po uplynutí obdobia odkladu odpustené splátky rovnomerne rozdelia do splácania úveru. 

Refinancovanie

Refinancovanie je výhodnejšie pre ľudí, ktorí majú niekoľko úverov a potrebujú ich spojiť do jedného. Môžu si tak nielen znížiť splátku, ale aj spriehľadniť finančné výdavky. Banka ho však neschváli každému, kto o oň požiada. Aj pri tomto kroku sa preveruje bonita klienta, príp. aj splátková minulosť.

Predĺženie splatnosti

Od banky môžete dostať aj možnosť predĺženia splatnosti úveru. Celkové splatenie úveru sa teda predĺži tak, aby sa Vám mesačná splátka znížila na sumu, ktorú budete schopný splácať. Treba však podotknúť, že tým pádom môžete úver preplatiť. Pokiaľ máte možnosť predĺžiť dobu splatnosti s tým, že to splátku dostatočne zníži, mohlo by to byť ideálne riešenie.

enlightened Ako predchádzať neschopnosti splácania?

V prvom rade nikdy nepreceňujte svoje platobné schopnosti. Dobu splatnosti a výšku splátky si vždy nastavte tak, aby ste ju boli schopný uhradiť aj počas “horších” mesiacov. Problém možno vyriešiť aj poistením úveru, ktoré Vás podrží práve v takýchto situáciách.  


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk