Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Obmedzenie platieb v hotovosti pri kúpe domu alebo bytu

| Author: Katarína Petríková

Už v roku 2013 vstúpil do platnosti Zákon č. 94/2012 Z. z. o obmedzení platieb v hotovosti, ktorým sa v slovenskom právnom poriadku, a teda aj v občianskom a podnikateľskom živote, obmedzili hotovostné transakcie. Hoci za porušenie ustanovení tohto zákona hrozia vysoké pokuty, v praxi sa stále nájdu osoby, ktoré sa snažia tieto obmedzenia nelegálnou cestou obísť. 

Obmedzenie sa vzťahuje nielen na platby medzi nepodnikateľskými subjektami - fyzickými osobami, ale aj na také prípady, v ktorých jedným zo subjektov je podnikateľ alebo právnická osoba, prípadne osoba odlišná od fyzickej osoby nepodnikateľa.

Zákon zakazuje platbu v hotovosti, ktorej suma prevyšuje 5.000 eur medzi subjektami v takom prípade, ak je jeden z nich podnikateľ, právnická osoba alebo jedna z týchto osôb je odlišná od fyzickej osoby nepodnikateľa. V praxi teda ide o situáciu, kedy na jednej strane môže stáť fyzická osoba nepodnikateľ a na druhej strane napr. podnikateľ či právnická osoba nezriadená na účel podnikania.
 
Medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi je zakázaná platba v hotovosti, ktorá prevyšuje hodnotu 15.000 eur. 
 
Podľa § 6 ods. 2 Zákona č. 394/2012 Z.z. o obmedzení platieb v hotovosti "Hodnotou platby v hotovosti, ktorá je rozdelená na niekoľko samostatných platieb, je súčet hodnôt týchto platieb, ak tieto platby vyplývajú z jedného právneho vzťahu."
Pokiaľ teda z jedného právneho vzťahu - z jednej zmluvy vyplýva, že viaceré platby medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi spolu prevyšujú sumu 15.000 eur, musia prebehnúť bezhotovostne - prevodom na účet. V praxi sa nájdu viaceré príklady uzatvorených kúpnych zmlúv, ktorými sa zmluvné strany snažia obísť maximálne financovanie nehnuteľnosti bankou. Nepochopiteľné je, že niektoré z bánk to v tichosti akceptujú.
 
  • Daňový a colný úrad trestá takéto porušenie zákona vysokými pokutami. Fyzická osoba nepodnikateľ môže dostať pokutu vo výške 10.000 eur,  pri právnickej osobe alebo fyzickej osobe podnikateľovi za suma zvyšuje až na 150.000 eur.
Pravdou ale je, že toto porušenie nemá vplyv na platnosť úkonu, čo znamená, že právny úkon, pri ktorom nebol dodržaný zákaz platby v hotovosti je platný a nie je právne napadnuteľný.
 
Chcete mať svoju kúpnu zmluvu nastavenú správne? Vyhľadajte špecialistov z adv holding.
 
Viac informácií nájdete na portáli finančnej správy.

Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk