Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Plánujete kúpu nového auta? Nájdite najvýhodnejšie financovanie

| Author: Katarína Petríková

Je pre vás vhodnejší lízing či pôžička? 

Vo všeobecnosti na to neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože každý typ financovania má svoje plusy aj mínusy. Aby ste sa pri kúpe rozhodli správne, zhrnuli sme ich do tohto článku. 

Lízing - finančný či operatívny? 

Najviac využívanou možnosťou je finančný lízing. Kupujúci má na vozidlo odkupné právo a po ukončení lízingu sa stáva jeho vlastníkom. Automobil však do splatenia ostáva v majetku lízingovej spoločnosti, ktorá väčšinou požaduje prvú splátku v podobe preddavku, teda akontácie. Pri tomto type lízingu si auto v podstate najprv prenajmete a až po zaplatení poslednej splátky ho môžete od lízingovej spoločnosti odkúpiť. Cena za odkúpenie je vopred stanovená a väčšinou iba symbolická. Hoci počas doby splácania nie je vozidlo súčasťou vášho majetku, musíte sa oň starať tak, ako keby bolo vaše. 

Operatívny lízing si záujemcovia volia vtedy, keď dané vozidlo nechcú vlastniť. Po skončení lízingu ostáva auto majetkom firmy, ktorá lízing poskytuje. O servis, pojazdnosť vozidla a jeho technický stav sa stará majiteľ - lízingová spoločnosť. Operatívny lízing sa spravila uzatvára bez akontačnej splátky.

Pri finančnom lízingu si auto kupujete, zatiaľ čo pri operatívnom lízingu si ho prenajímate.

Výhody

Lízing vybavíte oveľa rýchlejšie ako pôžicku, pretože lízingová spoločnosť hodnotí iba váš príjem a nie celkovú finančnú situáciu a záväzky. Táto alternatíva je vhodná pre tých, ktorí zarábajú menej a banka im odmietla poskytnúť úver.

Nevýhody

Prvým mínusom je, že auto nie je vaše a jeho majiteľom sa stanete až po splatení poslednej splátky a odkúpení. Pri jeho kúpe však musíte zaplatiť akontáciu, teda určitú časť hodnoty auta z vlastného vrecka. A hoci vozidlo nie je počas splácania vašim majetkom, aj tak naň musíte platiť havarijné poistenie.

Pôžička na auto

Druhou alternatívou je banková pôžička. Niektoré banky majú v ponuke účelový spotrebný úver priamo na kúpu vozidla, v iných môžete na tento účel použiť klasickú bezúčelovú pôžičku. Pri využití tejto možnosti sa auto ihneď po kúpe stáva vašim majetkom a jediným záväzkom je splácanie pôžičky.

Výhody 

V momente podpísania zmluvy a zaplatenia kúpnej ceny je auto už len vaše. Navyše, za požičané peniaze si môžete kúpiť akékoľvek vozidlo, "ojazdenku" alebo nový model, zatiaľ čo pri lízingu vám spoločnosť nemusí povoliť kúpu starších áut. Keďže pri kúpe neplatíte akontáciu, v podstate nepotrebujete žiadne vlastné prostriedky. Vozidlo môžete tiež kedykoľvek predať a pokiaľ nechcete využívať havarijné poistenie, nemusíte. 

Nevýhody 

Pri žiadosti o úver si banka overuje váš príjem a môže nahliadnuť aj do úverového registra, príp. vyžadovať nejakú formu ručenia. Práve tieto skutočnosti prekazia mnohým žiadateľom sen o ich vlastnom aute. Pri pôžičke na automobil, resp. pri splácaní úveru sa môže úver kvôli poplatkom alebo úrokom pri dlhej dobe splácania značne predražiť.

Poplatky

Zvyčajne sa pri spotrebnom úvere neplatia žiadne spracovateľské poplatky či poplatky za poskytnutie úveru. Nie je to však pravidlom, a preto si tieto informácie vopred zistite.

V prípade lízingu si overte výšku notárskeho poplatku za zriadenie záložného práva na auto v prospech lízingovej spoločnosti. Zväčša sa za uzatvorenie lízingovej zmluvy platí poplatok vo výške 0,7 - 0,8 % z ceny predmetu. Neskôr sa uhrádza aj odkúpna cena za prechod vlastníctva automobilu z lízingovej spoločnosti na užívateľa. Poplatky súvisiace s lízingom sa vyskytujú počas celej doby financovania - poplatok za spracovanie zmluvy, úroky z omeškania či poplatky za rôzne zmeny v zmluve. 

enlightened Kupujete auto na firmu alebo ako fyzická osoba?

Pokiaľ auto kupujete na firmu, môžete pri oboch možnostiach financovania využiť odpočet DPH.

Pri úvere si odpočítate DPH jednorazovo hneď po kúpe vozidla. V prípade lízingu si daň uplatňujete postupne, na začiatku zo zaplatenej akontácie a následne z každej mesačnej splátky. Splatnosť lízingu môžete nastaviť až na 60 mesiacov. Ako sme už spomenuli, pri lízingu sa nestávate vlastníkom automobilu, ale lízingová spoločnosť vám ho za odplatu (splátky lízingu) prenajíma a vozidlo na vás prepíše až po splatení. Táto forma môže byť výhodná práve pre firmy, pretože počas celej doby splácania nemusia vykazovať auto v súvahe ako majetok firmy. 


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk