Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Poradíme vám, ako si vybudovať finančnú disciplínu

| Author: Katarína Petríková

Zdá sa vám, že peniaze z účtu miznú príliš rýchlo? Potom je načase zostaviť si finančný plán. 

Ako začať? 

Pripravte si podrobný prehľad o vašom aktuálnom finančnom stave. Spíšte, koľko peňazí máte na účtoch, v investíciách či doma v pokladničke. Následne si zosumarizujte všetky predpokladané mesačné príjmy a výdavky. Uvádzajte čo najpresnejšie údaje, pretože iba s nimi sa dopracujete k reálnemu výsledku. 

Pri finančnom plánovaní je potrebné výdavky roztriediť na 

  • veľké výdavky opakujúce sa každý rok (nedoplatky, dovolenky, ...),

  • pravidelné mesačné výdavky (náklady na bývanie, strava, cestovné, ...),

  • mesačne hradené finančné produkty (hypotéka, poistenie, poplatky za účet, ...),

  • vytváranie rezervy na neočakávané udalosti (napr. pokazené domáce spotrebiče, ...).

Stanovte si ciele 

Po spísaní príjmov a výdavkov si zadefinujte krátkodobé a dlhodobé finančné ciele.

Krátkodobé ciele sú plány, ktoré súvisia s kúpou vecí do výšku trojnásobku príjmu. Spravidla ide o veci, ktoré nemajú vplyv na výšku príjmov či výdavkov. Ku krátkodobým cieľom sa radia dovolenky, nákup zariadenia do domácností, oblečenia alebo zážitkov. Tí, ktorí podcenia plánovanie krátkodobých cieľov sa často uchýlia k pôžičkám, spotrebným úverom či kreditným kartám.

Dlhodobé ciele majú zase zásadný vplyv na životnú úroveň v budúcnosti. Najčastejšie ide o zabezpečenie bývania, budúcnosti detí či dôchodku. Podľa odborníkov sa tieto ciele nedajú dlhodobo financovať pôžičkami.

Ujasnite si, čo si chcete počas najbližšieho roka splniť, čo by ste si chceli kúpiť, zabezpečiť alebo zažiť, koľko vás to bude stáť a ako vám to pomôže z hľadiska ďalšieho života, dôchodku, výdavkov a času. Pri vytyčovaní cieľov je tiež potrebné zohľadniť príjmové, výdavkové alebo majetkové možnosti. Na základe nich budete vedieť vyselektovať ciele, ktoré skutočne potrebujete a viete si ich zabezpečiť.

Naozaj ho potrebujem?  

Vytvorenie plánu nemusí byť vždy jednoduché, no pomôže vám k lepšiemu orientovaniu sa vo financiách v akejkoľvek situácii. K zmenám v pláne môže dôjsť kedykoľvek, no sami vieme, že ľudia bez plánu robia vždy horšie finančné rozhodnutia ako tí, ktorí si vo svojich financiách urobili dôkladný prehľad. Dôležité je pozrieť sa do budúcnosti, pretože veľa udalostí vieme predvídať - plánovanú svadbu, zabezpečenie štúdia, rekonštrukciu bytu či kúpu auta. Podľa finančných odborníkov by sme si mali na bežnú spotrebu vyčleniť cca 40 % z príjmu, 10 % ukladať na horšie časy a 20 % na budúcnosť (napr. dôchodkové sporenie). Výška pôžičiek by nemala presiahnuť 30 % z príjmu. 

Buďte realista, pravidelne kontrolujte dodržiavanie plánu a s peniazmi nikdy nechoďte “na doraz”. Základom úspechu je vybudovanie finančnej disciplíny, pretože bez nej zlyhá aj ten najlepšie premyslený plán.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk