Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Tipy na uzdravenie rozpočtu

| Author: Katarína Petríková

Potrebujete finančný reset? Poradíme vám ako na to wink

Základom je prehľad vo výdavkoch

Viete, koľko peňazí mesačne miniete na energie, splátky úverov, nákup potravín, telefón, internet či hobby aktivity? Prehľad o tom, kam miznú Vaše peniaze poskytuje internetbanking alebo špeciálne aplikácie. Samozrejme, zoznam výdavkov si môžete spraviť aj klasickým spôsobom za pomoci papiera, pera a kalkulačky. Následne je potrebné jednotlivé položky zanalyzovať. Vidíte na zozname nepotrebné výdavky? Zaznačte si ich na šetriaci zoznam, na ktorý si spíšete všetky veci, bez ktorých sa viete (aspoň dočasne) zaobísť. Pokiaľ sa Vám sumy za telefón či televíziu zdajú príliš vysoké, zvážte, či si nevystačíte s lacnejším balíčkom programov alebo nižším paušálom. 

Skontrolujte účty, zmluvy a poistenia 

Väčšina bánk má spoplatenené vedenie bežných účtov. Ak ich máte viac a niektoré z nich ani nevyužívate, je čas zamyslieť sa, či by nebolo vhodné ich zrušiť. Pokiaľ máte stavebné sporenie, zistite, koľko na ňom máte našetrené. Preštudujte si aj podmienky uzatvorených poistení. Možno Vám poistenie pomôže so splácaním úveru v prípade straty zamestnania a ani tom neviete.

Problémy neodkladajte, ale riešte 

V prípade problémov so splácaním hypotéky okamžite kontaktujte banku. Môžete požiadať o zníženie úroku na hypotéke, a to predovšetkým vtedy, ak Vaša úroková sadzba neprešla zhodnotením za posledný rok alebo aj dlhšie.

Ďalšou možnosťou je aj predĺženie splatnosti úveru a následné zníženie splátok. Banky umožňujú žiadať o predĺženie lehoty splatnosti do maximálnej doby splatnosti úveru s prihliadnutím na vek klienta. Čo robiť, ak máte viacero spotrebných úverov? Zlúčte ich do jedného lacnejšieho úveru s čo najdlhšou splatnosťou. Znížite si tým mesačné splátky. Znížené úroky či nižšia splátka dokážu mesačne ušetriť desiatky eur.

Pokiaľ už nezvládate splácať, čím skôr požiadajte banku o odklad splátok. Ten však zapríčiní zápis v úverom registri, ktorý by v budúcnosti mohol sťažiť úročenie. Možnosť odkladu splátok hypoték či spotrebných úverov ponúka viacero bánk. Zároveň však upozorňujú, aby klienti tento krok podstúpili iba v nevyhnutných prípadoch. Hoci požiadate o odklad celej splátky, úver sa bude aj naďalej úročiť, čo znamená, že nezaplatené úroky za obdobie povoleného odkladu budú zahrnuté do splátok, ktoré budete splácať po uplynutí odkladu.

Obmedzte sa iba na nevyhnutné výdavky

Neviete odolať online nakupovaniu? Odhláste sa radšej zo všetkých newsletterov, ktoré Vám chodia do emailovej schránky. Ak to nepomôže, počkajte s nákupom do druhého dňa alebo zvážte, či by ste si danú vec kúpili aj vtedy, ak by ste si po ňu museli ísť na druhý koniec mesta. Takto uvidíte, či ju naozaj potrebujete. 

Obmedzenie platí aj na nakupovanie potravín. Zásoby si vytvárate rozumne a tak, aby ste nemuseli pokazené nespotrebované potraviny vyhadzovať. 

Vytvorte si rezervu

Ak ste si doteraz neodkladali peniaze bokom, spravte to teraz (ak to príjem umožňuje). Každé ušetrené euro pomôže prekonať horšie časy a nečakané výdavky bez toho, aby ste sa museli zadlžiť.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk