Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Uzavreli ste nevýhodnú zmluvu? Zistite, kedy od nej môžete odstúpiť

| Author: Katarína Petríková

Na vypovedanie zmluvy musíte spĺňať určité podmienky. 

Podľa Občianskeho zákonníka (§52 ods.1) je spotrebiteľskou zmluvou každá zmluva uzatvorená medzi dodávateľom a spotrebiteľom (bez ohľadu na právnu formu). Patria tu kúpno-predajné zmluvy, úverové zmluvy, lízingové zmluvy, poistné zmluvy, zmluvy o službách (napr. dodávky energií), zmluvy o preprave osôb a vecí, zmluvy o zájazdoch a zmluvy o vypožičaní.

Zákon vo všeobecnosti nestanovuje formu spotrebiteľskej zmluvy a ani náležitosti, ktoré by mala obsahovať. Pri posudzovaní platnosti sa vychádza z jej predmetu, podľa ktorého možno určiť, aké formálne a obsahové náležitosti musí spĺňať. Ak zákon stanovuje konkrétnemu typu spotrebiteľskej zmluvy písomnú formu alebo určité obsahové náležitosti, musia byť tieto podmienky dodržané. Spotrebiteľské zmluvy však nesmú obsahovať podmienky spôsobujúce podstatnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán v neprospech spotrebiteľa. 

Kedy je možné odstúpiť od spotrebiteľskej zmluvy? 

O tom, kedy možno odstúpiť od zmluvy hovorí Občiansky zákonník. Možnosti odstúpenia sa dajú dohodnúť aj priamo v zmluve. Zmluvné strany si môžu presne stanoviť dôvody odstúpenia, ktoré môžu byť aj nad rámec zákona, no nesmú byť v rozpore so zákonom ani dobrými mravmi, pretože v prípade súdneho sporu by ich súd neuznal za platné. Podľa Občianskeho zákonníka je možné odstúpiť od zmluvy vtedy, ak bola uzavretá v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok. Oba tieto predpoklady musia byť naplnené súčasne. Nemožno odstúpiť od zmluvy iba na základe uzatvorenia za nevýhodných podmienok. 

Tieseň sa charakterizuje ako stav, kedy bola vôľa konajúceho uzatvoriť zmluvu vytvorená pod vplyvom vonkajšieho tlaku. Môže ísť o hospodársky alebo sociálny stav osoby, ktorý na ňu dolieha určitým spôsobom tak naliehavo, že v dôsledku toho podpíše zmluvu aj za nápadne nevýhodných podmienok. Zmluva uzatvorená pod vplyvom fyzického donútenia či bezprávnej vyhrážky je absolútne neplatná.

K nevýhodným podmienkam dochádza vtedy, ak je medzi zmluvnými stranami výrazný nepomer v navzájom poskytnutých plneniach alebo niektorá z dohodnutých podmienok je pre jednu stranu očividne nevýhodná. Tieto skutočnosti sa však vždy posudzujú individuálne.

Právo na odstúpenie od zmluvy si možno uplatniť jednostranným právnym úkonom. Urobiť tak možno napr. formou listu, ktorý doručíte ostatným účastníkom zmluvy. V liste je potrebné uviesť, z akých dôvodov od zmluvy odstupujete. Odstúpenie sa stane účinným vtedy, ak bude prejav o odstúpení doručený druhému účastníkovi. Právo na odstúpenie od zmluvy je potrebné uplatniť v trojročnej premlčacej dobe, ktorá začína plynúť odo dňa uzavretia zmluvy.

Po zrušení zmluvy je každý z účastníkov povinný vrátiť druhému všetko, čo podľa nej dostal. V prípade zrušenia kúpno-predajnej zmluvy nehnuteľnosti je prevodca povinný vydať nadobúdateľovi zaplatenú kúpnu cenu a nadobúdateľ prevodcovi vlastnícke právo k nehnuteľnosti vo forme vkladu do katastra nehnuteľností. 

Malé písmo nie je povolené 

Ak je spotrebiteľská zmluva vyhotovená písomne, predmet a cena nesmú byť uvedené menším písmom ako iná časť takejto zmluvy s výnimkou názvu zmluvy a označení jej častí. Ustanovenia spotrebiteľskej zmluvy, ustanovenia obsiahnuté vo všeobecných obchodných podmienkach alebo v akýchkoľvek iných zmluvných dokumentoch súvisiacich so spotrebiteľskou zmluvou musia byť napísané písmom vo výške min. 1,9 milimetra. Pri nedodržaní veľkosti písma je zmluva neplatná. 


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk