Potrebujete rýchlu radu? Ozvite sa nám na +421 902 670 377 alebo napíšte nám!

Zabezpečte budúcnosť svojich detí vhodným sporením

| Author: Katarína Petríková

Čím skôr so sporením začnete, tým lepšie bude zabezpečená ich budúcnosť. 

Kedy začať? 

Na začiatok by ste si mali stanoviť cieľ, na ktorý budú peniaze zo sporenia použité. Chcete im zabezpečiť štúdium na vysokej škole alebo vlastné bývanie? Cieľ spolu s aktuálnym vekom dieťaťa ukážu, nad ktorými produktami by ste mali uvažovať. 

Aké produkty figurujú na slovenskom trhu? 

Existuje viacero možností sporenia pre vaše ratolesti. Voľba produktu je vecou vašich preferencií a finančných možností.  

Sporiaci účet a vkladná knižka

Jednou z alternatív sú detské sporiace účty. Veľkou výhodou je, že ich zriadenie a vedenie vačšinou nesprevádzajú žiadne poplatky. Uložené peniaze podliehajú zvýhodnenému ročnému úroku, ktorý je oproti bežným sporiacim účtom o niečo vyšší. Banky často zavádzajú úročenie len na istú sumu (napr. 500 eur) a na zvyšné peniaze sa vzťahuje nulový úrok. Sporenie k detskému účtu je však bezplatné len pri splnení istých podmienok, najčastejšie pri pravidelných vkladoch. 

Vkladné knižky sú konzervatívnym spôsobom sporenia. Majú síce bezplatné založenie a vedenie, no taktiež aj nízku úrokovú sadzbu. Pamätajte, že úrok je podmienený aj pri vkladných knižkách. Rátať musíte aj s výpovednou lehotou a poplatkom za predčasný výber.

Stavebné sporenie 

Stavebné sporenie je atraktívne vďaka vyššiemu úroku, štátnej prémii a flexibilite vkladov. Medzi jeho mínusy patrí spoplatnenie založenia účtu, poplatok za jeho vedenie a nízka likvidita. Stavebné sporenie sa zakladá na šesť rokov a výber bez sankcií je možný iba po uplynutí tejto doby.

Životné poistenie so sporením

Pokiaľ by ste chceli deti zabezpečiť prostredníctvom životného poistenia, pozornosť zamerajte na prepočet sumy, ktorú po uplynutí poistnej doby dieťa dostane. Kombinácia skrytých poplatkov a nevýhodného nastavenia produktu môže spôsobiť, že v porovnaní s vkladmi nakoniec získate oveľa menšiu sumu. K peniazom sa dostanete až po uplynutí poistnej doby. 

Investovanie

Správne zostavená investičná stratégia spolu s desaťročným (alebo aj dlhším) investičným horizontom ponúka bezpečné a vskutku zaujímavé zhodnotenie peňazí. Ak máte malé deti, zvoliť si môžete aj rizikovejšie fondy, pretože čas znižuje mieru rizika. Navyše môžete do väčšiny programov pravidelného investovania investovať už od 30 eur mesačne.

enlightened Neviete sa rozhodnúť, ktorá z možností je pre vás tá správna? Neváhajte nás kontaktovať, radi vám pomôžeme s výberom najvhodnejšej alternatívy.


Povedzte o tom svojim známym

Komentáre k článku
Súvisiace články
Všetky práva vyhradené © 2024 advholding.sk